Historie DHL

In het voorjaar van 1980 zijn enkele fietsfanaten, te weten Henk Gobbens, Frans Wouters, Math Meijers, Harie Penders, Huub Koonen, Guus Bovens en Willie Vranken besmet geraakt met het wielervirus. Wellicht mede door hDHL groen 3Det succes van de Nederlandse wielrenners uit die tijd.

Zij begonnen op zondagmorgen met het maken van fietstochten op tourfietsen. De ritten waren rond de 60 km lang. Er werd gestart vanuit cafe Juliana toentertijd uitgebaat door Jan Eussen, de vader van Lou, de kastelein van ons huidige clublokaal. Tijdens deze tochten werd er nogal eens een pauze gehouden om een kop koffie te drinken, voor sommigen met een Jägermeister erbij. Na thuiskomst werd de rit in café Juliana besproken. Het spreekt voor zich dat het verloren vocht moest worden aangevuld. Meestal met een halve liter! Zo ontstond ook de clubnaam "De Halve Liter" (DHL).

Binnen enkele jaren groeide het ledenaantal van de club. Nieuwe leden waren o.a. Frans Peters en Wil Knapp, onze huidige penningmeester. In de daarop volgende jaren werden  Piet Ubachs, Theo Daamen en niet te vergeten Wim Penders lid. Wim fietste niet maar begeleidde de fietsers tijdens de lange tochten in zijn grote Nissan, die dan vol zat met trouwe fans, zodat menige vermoeide fietser maar moest blijven trappen.

In 1990 gingen wij naar ons huidige clublokaal "Oos Heim", toen nog uitgebaat door Harie en Mia Reubsaet.

Vanaf 1995 werd er een begin gemaakt met het van tevoren uitzetten van de ritten, door Henk Gobbens, de kartrekker van het eerste uur. Later werd dit werk overgenomen door Piet Ubachs, die zich tot op heden nog steeds uitstekend van deze taak kwijt. Het jaar 1995 was ook het jaar dat we voor het eerst deelnamen aan de "ODS-classic", waaraan toen ongeveer 60 fietsers aan meededen. Nu rond de 2000! Wat een verschil!

DHL is nu uitgegroeid tot een vereniging met 25 leden. De gemiddelde leeftijd is gedaald. Het recreatieve aspect is inmiddels veranderd in een meer presterend. De betekenis van DHL veranderde eveneens. Tegenwoordig is het "Door Heel Limburg". Het evalueren van de tocht is gebleven. We fietsen nog altijd in clubverband op de zondagmorgen en tijdens de zomertijd ook op dinsdag- en donderdagavond. Een keer in de maand op zaterdag maken we een lange rit naar bijvoorbeeld Banneux, Spa, Eupen, Hamoir etc.

Op het einde van het seizoen sluiten we, gezamelijk met onze partners, het wielerjaar af met een etentje (w.o. mosselen) tijdens een gezellige feestavond. Dit is mogelijk omdat de leden assisteren als verkeersregelaars bij de Triathlon Stein. Voorts steekt DHL naast de fietsactiviteiten veel tijd in het samen met Café "Oos Heim" organiseren van de "Fiets-3daagse Elsloo". Een deel van de opbrengst hiervan gaat naar een goed doel, hetgeen door de leden bepaald wordt tijdens de jaarvergadering.

Na dertig fietsseizoenen is "DHL", mede door de extra inspanning van enkele leden, nog steeds springlevend. We hopen ook in de toekomst samen op een sportieve en vriendschappelijke manier te genieten van het fietsen door de prachtige streek waarin wij wonen. Tijdens de beklimmingen krijgen de sterken de kans om elkaars krachten te meten. Boven aangekomen is het wachten geblazen op de rest en dan even rustig verder fietsen tot de volgende uitdaging of naar de pauzeplaats.

Dit alles onder het motto : SAMEN UIT - SAMEN THUIS.